Alice • 26 juni 2025

Rouwen en verliezen

Rouwen en verliezen bij hoogbegaafdheid

Rouwen en verliezen kan je in verschillende vormen ervaren. Onze eerste associatie met rouw is vaak het verlies van een dierbare.

Over dergelijk verlies moet zeker gerouwd worden, dit wordt vaak als intens en heftig ervaren.


Wij mensen kunnen ook rouwen over andere verliezen. Hier is veel minder aandacht voor. In mijn praktijk ben ik het afgelopen jaar al verschillende verliezen tegengekomen.


Hoogbegaafde kinderen lijden ook verschillende verliezen, net als hoogbegaafde volwassenen dat zo kunnen ervaren. Ik som er een aantal op:


Verlies van:

- wie je dacht te zijn

- vriendschappen

- je klas of school door wisseling of versnelling i.v.m. passend onderwijs

- onbevangenheid, ze maken zich zorgen om veel grotere problemen dan leeftijdsgenoten

- begrip van je familie en daarmee soms ook liefde

- gevoel van erbij horen, hetzelfde zijn

-..............................................................

misschien weet jij er zelf nog een.


Kinderen krijgen vaak last van deze verliezen. Ze weten niet hoe ze ermee om moeten gaan. 'Het is toch gek als ik daarom huil'? zegt een meisje. 'Als ik dit vertel in de klas, lacht iedereen me keihard uit'. De omgeving kan niet altijd begrip opbrengen voor de gevoelens die gepaard gaan met deze verliezen, zo erg is het toch niet?


Ik merk en zie dat kinderen behoefte hebben om over deze dingen te spreken, te huilen en soms te knutselen. Ze mogen het meedragen, we verweven het in hun bestaan als een mooie herinnering. Soms is dat groot, soms is dat klein, het mag er allebei zijn.

Als ik zie dat een kind moet slikken of tranen wil terugdringen, laat ik bewust een kind even stil worden, even voelen en de tranen mogen er zijn. Het is juist goed, en ruimt wat van je opgekropte gevoelens op.


Zit je kind niet lekker in zijn vel, kan je er de vinger niet op leggen wat er speelt? Mogelijk is er een vorm van verlies geleden, waar wat zorg en liefde naar uit mag gaan.


Voel je zelf verdriet en pijn om wat je hebt verloren? J bent altijd welkom om met me te sparren over jouw verliezen.



door Alice 10 juni 2025
Vertrouwen beschaamd, wat overdreven!
door Alice 6 mei 2025
Na veel mooie stappen ging ze op pad met 'huiswerk'. In de vakantie zou ze olifant oefeningen gaan doen. Olifantoefeningen zijn oefeningen die ongemak oproepen, leuke oefeningen die je thuis of buiten kunt doen waarbij je het geleerde in de praktijk gaat brengen. 1 Oefening was: doe een dansje midden op straat. Spannend! Want....... En daar kwamen al haar 'uilen'(gedachten): - Wat als ik een bekende tegenkom? - Wat als iemand het ziet? - Wat als iemand het dan doorverteld? - Wat als iemand me UITLACHT? Uitlachen is een thema bij deze jonge meid, het heeft haar verdrietig gemaakt, onzeker en het heeft ervoor gezorgd dat ze een lange tijd niet of nauwelijks sprak in het openbaar. Deze opdracht raakte dus een trigger bij haar en alle uilen kwamen los: Wat als........ Wat als, Wat als..... Gelukkig kon het geleerde haar helpen en dus ademde ze een paar keer diep in, ging stevig staan, suste haar uil en... Ze deed het, ze danste op straat, echt een heel dansje en ze genoot ervan! Ze voelde zich trots en opgelucht, dat ook. Vandaag aan tafel verteld ze over de oefening en ik zie haar glimmen als ze dit verteld. Deze positieve ervaring maakt haar 'wat als' een stukje kleiner. Ze kan de volgende keer haar 'uilen' sussen: Het komt wel goed met mij, de vorige keer.... Wat als ze me uitlachen? Een situatie, een moment, het kan een groot gedoe worden voor een kind, het tekent ze en blokkeert ze soms. Langzamerhand kan dit meisje de wat als-en die haar belemmeren, sussen. Ze breekt erdoor heen, dat voelt goed, dat geeft vrijheid. Vrijheid om te doen wat je hart echt wil. Vrijheid om te zijn wie jij bent. Wat als..... ik val? Maar.... Wat als je vliegt?
door Alice 10 april 2025
Oh moederhart, hoe de reis met onze kinderen ons kan raken.
Meer posts